25 Şubat 2020 Salı

An' da Kalamama Sorunsalı


Geçmiş için tasalanma, gelecek için kaygılanma, anı yaşa” tarzı cümleleri çokça duymuşuzdur herhalde.Peki nedir bu anı yaşamak ?? Hunharca eğlenip, en popüler yerlere gidip, gezip tozup, kahkahalar atıp yarın yokmuşçasına cozutmak mıdır anı yaşamak?Belki de birçoğumuz böyle algılıyoruzdur. Eğer öyleyse yanlış algılıyoruz demektir..Efendim anı yaşamak demek yaşadığımız anın önemini kavrayıp şimdiki zamana karşı farkındalığımızı arttırmak demek.Nefes aldığımızı fark etmek ve zihnimizdeki düşüncelerde kaybolmak yerine anı hissetmek.Meşgul olduğumuz her ne ise onu idrak edip ona adapte olmak demektir.Yürüyüş yaparken attığımız adımların, ayaklarımızın var oluşunun farkına varıp şükretmek demek.Zihnimizdeki milyon tane düşünceleri bir kenara bırakıp anın farkına varmak demek..Küçüklükten beri öğrendiğimiz üzere zamanı üçe ayırabiliriz;Şimdiki zaman,geçmiş zaman,gelecek zaman.Geçmiş zaman geçti gitti..Evet biliyorum bizim gibi minnoşları nasıl üzdüler ama dimi nasıl kıydılar bize ama geçtii hatırlamak hatta sürekli unutmaya çalışmakta bizim hala geçmişte kalmamıza sebep oluyor o yüzden napıyoruz oralara hiç girmiyoruz.Gelecek zaman ise kim bilir nelere gebe belirsiz.Belki az sonra bir depremle ömrümüzü tamamlamış olacağız.O yüzden ne geçmiş ne gelecek canımm şimdiki zamanda her anımızın kıymetini bile bile sindire sindire yaşıyoruz.



Çokça duyduğumuz bir o kadar da unuttuğumuz şu örneği aktarmadan geçemeyeceğim.
----Her sabah hesabınıza 86.400 tl yatıran bir banka düşünün. Gün boyu istediğiniz kadar parayı harcamakta veya harcamamakta serbestsiniz. Parayı istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Oyunun sadece tek bir koşulu var:
Harcamayı başaramadığınız meblağ ertesi güne devretmez, akşam hesabınızdan geri çekilir ve bu paranın hiçbir bölümünü ne sebeple olursa olsun saklayamazsınız. Bir önceki günün tutarının tamamını harcamış veya hiçbir bölümünü harcamamış da olsanız ertesi sabah hesabınızda yine 86.400 tl bulacaksınız. Nasıl keyifli değil mi?
Farkında olsanız da olmasanız da aslında hepimizin böyle bir bankası var. Adı ”zaman” her sabah 86.400 saniye hesabınıza yatıyor ve o gün daha fazlasını asla harcayamıyorsunuz. Kullanamadığınız kısım ise akıp gidiyor ve hesabınızdan siliniyor, hiç devretmiyor. Her gün size yeni bir hesap açılıyor,her akşam günün bakiyesi siliniyor.
Eğer günlük hesabınızı kullanmadıysanız, bu zarar sizindir, geriye dönüş yok, yarından avans çekmek yok.Zaman hiç kimseyi beklemez.Dün artık mazi oldu.Yarın ise muamma…Bugün ise avuçlarımızın içinde bize sunulmuş bir armağandır. 
                                                         ANDA KALIN..

14 yorum:

  1. Son örnek çok güzeldi .
    Akıcı güzel bir yazı olmuş . Ellerinize sağlık .

    Bu arada hoşgeldiniz bloğunuz hayırlı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbuldum çok teşekkür ederim,beğenmenize çok sevindim :)

      Sil
  2. O zaman dolu dolu nice günlerimiz olsun diyelim :)

    YanıtlaSil
  3. Nefesimizin kıymetini bilmek ve boşa nefel alıp vermemektir. Her şeyi Allah'ın rızasını kazanacak bir şekilde idrak edip yapmak. İyi niyet beslemek ve iyi insan olma yolundaki engebeleri aşmak için irademizi göstermektir. Sayfanıız beğendim bilesiniz vesselam.

    YanıtlaSil
  4. Evet çok doğru,beğenmenize çok sevindim.

    YanıtlaSil
  5. Anı yaşayanlara o kadar imreniyorum ki keşke ben de yapabilsem ama hep geçmişe takılıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence başarabilirsiniz .Farkındalık çözümün en önemli aşaması orayı hallettiğinize göre devamı gelecektir yeter ki isteyin :)

      Sil
  6. İçtiğin çayın kokusunu içine çekerek,ağzında dolaştırıp tadını çıkararak yaşamak...
    Bunlar güzel şey...

    YanıtlaSil
  7. Haklisiniz.
    O armağanlar da zaten bir emanet.
    Emanete doğru bakamamak ise, bir ihanet.
    Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle emanet olduğu şuuruyla yaşamak dileğiyle..

      Sil
  8. ah evet evet çokzeeel şimdiki zamanın farkında olalım heep :)

    YanıtlaSil
  9. Diğer adıyla carpe diem..Herkes alıyordu nefes bazıları insanlığın hayrına bazıları da sadece karbondioksit olarak geri verdi. Verdiğin nefesin bile farkı var.

    YanıtlaSil